مروری کوتاه بر تاریخچه تصفیه آب
دستگاه تصفیه آب در نزد بشر سابقه بسیار طولانی دارد پژوهشگران بر این عقیده اند که تاریخ تصفیه آب به حدود دو هزار سال پیش از میلاد مسیح میرسد. این مراحل که در دستگاه تصفیه آب انجام میشود قبلا به صورت جوشاندن آب بود است و این وسایل داخل منزل افراد وجود دارد و تا حدود قرن اول میلادی نشانه ای از وجود دستگاه تصفیه آب نبودو این عملیات تصفیه آب قرن ۱۸ بسیار مورد توجه افراد قرار گرفت.
اولین شهری که آب مصرفی آن تصفیه شد شهر پیزلی در اسکاتلند است سیستم تصفیۀ آب متشکل از عملیات ته نشین سازی بود که متعاقب آن فیلتراسیون انجام می شد.این سیستم در سال ۱۸۰۴ آغاز به کار کرد و در اروپا بسیار مورد توجه قرار گرفته است و تا اخر قرن ۱۹ آب مصرفی فیلتر میشد که فیلتر انها از فیلتر ماسه ای بود .
و بعد از اروپا این تصفیه آب داخل آمریکا مورد توجه قرار گرفته است. از اواسط قرن نوزدهم فیلتراسیون برای بهبود کیفیت ظاهری آب آشامیدنی مورد استفاده قرار گرفت.
یکی از مزایای تصفیه آب برای از بین بردن میکرو ارگانیسم ها و هم چنین موجب گوارا تر شدن و بهتر شدن آب می گردید.
در انتهای قرن،فیلتراسیون به عنوان عامل اصلی جلوگیری از بیماری هایی با منشاء آبی به حساب می آمدند.
پذیرش تئوری وجود میکروب ها در آب از طریق گند زدایی و یا ضد عفونی کردن آب انجام میشود
و اولین واحدی هستند که آب را کلرینه میکنند کلر باعث ضد عفونی کردن آب میشود و درسال ۱۹۰۲ این عملیات گند زدایی و وجود دستگاه تصفیه آب در داخل بلژیک آغاز شد.
مراحل مختلف تصفیه آب
همواره باید تلاش شود که از خالص ترین منابع آب آب شرب استفاده شود حتی اگر این امر باعث انتقال آب از مسیرهای طولانی و رساندن آن به مصرف کننده یا تصفیه اندک و یا بدون تصفیه انجام شود هم چنین برای اینکه کیفیت آب خوب باشد و کیفیتش پایین نیاید .
فرآیندهایی که برای تصفیه آب آشامیدنی مورد استفاده قرار می گیرند، بستگی به کیفیت آب منبع انتخاب شده دارند. اکثر آب های زیر زمینی صاف و بدون عوامل بیماری زا و هم چنین فاقد مقادیر قابل توجهی از مواد آلی هستند. این قبیل آب ها که سختی آب کمنری دارند میتوان ازطرق کلر زدن اب به مقدار کمی کثیفی آب را از بین برد و ممکن است بعضی از آبهای زیر زمینی حاوی مقادیر زیادی از جامدات محلول، گازها و یا مقادیر اضافی آهن، منگنز و یا حتی مواد آلی و میکروبی باشند که در صورت به فرآیندهای تصفیۀ پیچیده نیاز می باشد.
ته نشینی مقدماتی آب در تصفیه آب :
ته نشین شدن باعث جداشدن مواد جامدو سنگین آب میشوند در عمل ته نشینی کلیه موادی که داخ آب است و وزن ببیشتری دارد نسبت به آب به عبارت دیگر در این مرحله ذرات مجزا ته نشین می شوند. ذرات مجزا به ذراتی گفته می شود که اندازه، شکل و وزن مخصوص آنها با زمان تغییر نمی کند. مانند سنگ ریزه، شن، ماسه و سایر مواد ریگ دار آب خام.
سرعت ته نشینی مواد به عوامل مختلفی مانند وزن مخصوص، قطر ذرات(قطر دو برابر شود سرعت چهار برابر می شود، قطر نصف شود سرعت یک چهارم می شود) و درجه حرارت آب بستگی دارد. (درجه حرارت بالا به علت دارا بودن ویسکوزیته کمتر در مراحل انعقاد- ته نشینی و صاف کردن سریعتر عمل تصفیه را انجام می دهد). هم چنین ترتیب قرار گرفتن حوضهای ته نشینی به صورت سری (پشت سر هم) در ته نشین کردن مواد قابل ته نشینی موجود در آب نقش مؤثری خواهد داشت.
۱۰ مزیت استفاده از آب تصفیه شده
۱-آب سالم و گوارا برای بهبود سلامتی خانواده
۲- بهبود کیفیت آب تأثیر مستقیم بر سلامت نوزاد دارد
۳- جهت آماده سازی غذا
۴- حفظ سلامتی حیوانات خانگی
۵- افزایش اثر بخشی از داروها
۶- تنگ نگه داری ماهی ها
۷- تولید آبمیوه و آب معدنی
۸- رشد و نشاط بیشتر برای گیاهان
۹- تمیز کردن کمتر و عمر مفید بیشتر برای لوازم برقی
۱۰- بهبود طعم چای و قهوه